Vlora

Vlora nuk eshte vetem nje port kryesor por ka nje rendesi te madhe historike. Ishte pikerisht ketu ku me 1912 u mblodh Asambleja nga kryetari i pare i qeverise se vendit Ismail Qemali. Per kete arsye, Vlora u shpall "Qytet Hero" me 1962. Sheshi kryesor i qytetit eshte Shesi i Flamurit.

Gjurmet me te hershme te civilizimit ne Vlore datojne ne shekullin VI p.K. Emri antik i Vlores eshte Aulona. Eshte njohur dhe akoma njihet per veren e saj, ullinjte, kripen, etj.. Gjate mesjetes fati i qytetit lidhej me Keshtjellen e Kanines. Plazhet ne Vlore jane afer dhe shume afer gjirit ndodhet ishulli i Sazanit, ishulli me i madh i Shqiperise. 

Vlora eshte porti i dyte me i madh i Shqiperise, qe ka linja trageti me portet e Italise, te Barit dhe Brindizit. Qyteti eksporton petrol (nga puset e Kucoves), bitum, ullinj, vaj ulliri dhe fruta. Indurstrite perfshijne nxjerrjen e tanidit, bluarje orizi, perpunimin e vajit te ulirit, peshkimin dhe prodhimin e cimentos, sapunit dhe prodhimeve te djathit.

Qyteti ka nje muze, nje teater dhe shkolla teknike; keshtjella mesjetare e Kanines ndodhet ne juglindje.

Vlora eshte nje qytet bregdetar ne jug-perendim te Shqiperise. Eshte porti i dyte kryesor pas Durresit.

Guida e Pronave në Shqipëri

Për te marrë falas Guidën e Pronave në Shqipëri, ju lutem kompletoni detajet tuaja më poshtë për të shkarkuar menjëherë librin elektronik.

Shkarko Falas