Shqiperia

Te dhena te Përgjithshme:

 • Sipërfaqja totale: 28.748 km2, bregdetare 362 km
 • Bregdeti kufizohet nga deti Adriatik e Jon
 • Sistemi i qeverisë: Demokraci Parlamentare
 • Kryetari i Shtetit: Presidenti i zgjedhur nga parlamenti çdo pesë vjet
 • Valuta: Lek Shqiptare (ALL)
 • Gjuha zyrtare: Shqip
 • Prefiksi Ndërkombëtar i Telefonit: + 355
 • Popullsia: 3.64M
 • Mosha Mesatare: 30 vjeç
 • Jetëgjatësia: 78 vjet
 • Kryeqyteti Shqiptar: Tirana me 850K - 900K banore

Shqiptarë të tjere në:

 • Kosova (88%) => 1.87M
 • Maqedonia (25%) => 0.52M
 • Shqiptarët gjithsej në rajon ~ 6 milionë banore

Burimet Natyrore:

 • Miniera: krom, baker, mineral hekuri, nikel, boksit
 • Naftë, gaz natyror, qymyr
 • Gëlqere, kripë, lëndë drunore
 • Ujë

Duke hapur rrugën për Integrimin Europian:

 • Demokraci Parlamentare
 • Anëtar i NATO-s - prill, 2009
 • Shqipëria të bëhet anëtare e BE deri në 2014-15
 • Një marrëveshje është nënshkruar në 2006 për të hyrë në procesin e Asocimit në BE, dhe në pritje të ratifikimit nga 25 vendet anëtare.

Vlerësimi i Sigurimit te Kreditit:

 • Rreziku Politik: 3 (1 = më e mirë, 7 = shumë keq),
 • Në tregun global financiar: B1, Moody e ka klasifikuar si një vend i Te ardhme të qëndrueshme, (Dhjetor, 2009)
 • Miratimi i ligjit është bazë e shoqërisë së lirë
 • Të gjitha ligjet e reja janë në përputhje me standardet perëndimore

Mikepritja dhe Kultura Shqiptare:

Shqipëria ka traditat e saj të veçanta të mirësjelljes që e karakterizojnë popullin që i mbart ato. Ato janë të lidhura ngushtë me nocionin e MIKPRITJES, një nocion për mikun që afrohet me atë të vizitorit të shenjtë, të cilin e njohin lexuesit e Homerit dhe të letërsisë klasike. Ndërsa janë duke fituar terren traditat e reja të sjelljes, mund të thuhet që edhe ato të vjetra respektohen gjerësish në shumë vise madje edhe nga të rinjtë. Shqiptarët janë të dashur dhe mjaft të hapur ndaj të huajve që vizitojnë vendin e tyre.

Nëse do t’ju qëllojë të vizitoni një shtëpi shqiptare, do të trajtoheni si mbret. I zoti i shtëpisë do t’ju respekojë duke ju ulur në krye të shtëpisë ose tavolinës. Miku gostitet me gjërat më të mira që mund të ketë. Zakonisht ofrohet raki e bërë vetë, e cila është njëkohësisht pije tradicionale. Shqiptarët e kanë zakon që të shtrëngojnë duart me njëri - tjetrin kur takohen dhe në shumicën e rasteve të puthen, përgjithësisht katër herë. Një ngatërresë që bëhet gjithmonë është ajo e pohimit dhe mohimit që në gjesikulacionin ndërkombëtar është e kundërta e atij shqiptar.

Po d.m.th. Jo dhe anasjelltas në Shqipëri. Kur pëllëmba e dorës vendoset në gjoks ajo shpreh falenderim. Goditja e lehtë në shpatull do të thotë “pac fat”.
Veshja në Shqipëri është njësoj si në vendet e tjera europiane. Në stinën e verës, në plazhe është gjithashtu njësoj. Nuk haset shpesh dalja në plazh topless ose më keq akoma lakuriq. Natyrisht ka mjaft vende të izoluara ku mund të bëhet kjo gjë, larg njerëzve.

Monedha:

Njësia monetare e Shqipërisë është leku. Përgjithësisht kursi i tij është i qëndrueshëm. Në disa banka dhe zyra këmbimi, në disa raste inicialet ALL përdoren në vend të emërtimit “Lek”.

Si rezultat i ndryshimeve të bëra disa vite më parë një zero u hoq. Duhet bërë kujdes me këtë fakt pasi ka akoma njerëz që çmimet i japin me sistemin e vjetër, pra duke shtuar edhe një zero. Por megjithë këtë shqiptarët e të gjitha moshave vazhdojnë t’a përdorin monedhën duke e konsideruar edhe zeron e hequr. Në këtë mënyrë duhet patur parasysh, sistemet me mbiemrat e lekëve të “rinj” dhe të “vjetër”.

Në supermerkatet e reja e moderne çmimet janë të paraqitura në lek të “reja”. Ndërsa në tregjet dhe dyqanet e vogla në veçanti jashtë qyteteve, çmimet janë të paraqitura me sistemin e vjetër. Megjithatë është mjaft e lehtë të kuptosh se një shishe ujë mineral, kushton 50 lekë të reja apo 500 të vjetra (afërsisht 0,3 Euro).

Historia e Shqiperise:

Territori i sotëm i Shqipërisë ka qenë banuar rreth 100.000 vjet më parë. Rreth fundit të mijëvjeçarit të tretë, një popullsi indo - evropiane u vendos në këto treva. Si rezultat i përzierjes së këtyre popullsive dhe ndikimit të aspekteve kulturore dhe gjuhësore të zonës së Ballkanit u krijua popullsia pellazge.

E bazuar në këtë popullsi të vjetër, popullsia ilire u zhvillua gjatë mijëvjeçarit të II-të dhe I-rë Para Krishtit. Në vitet 30-të Pas Krishit, Iliria ra nën sundimin e perandorisë Romake. Me ndarjen e Perandorisë Romake në vitin (395 a.d) ajo u bë pjesë e Perandorisë Bizantine.

Gjatë këtyre periudhave për 1000 vjet me rradhë, vendi ka vuajtur pushtime dhe dyndje të ndryshme derisa në shekullin 14-të u pushtua nga perandoria Ottomane. Përpjekjet e vazhdueshme për pavarësi arritën kulmin e tyre në vitin 1912 ku Shqipëria u shpall Shtet i Pavarur. Pas 11 vitesh monarki vendi u okupua nga forcat e Musolinit në 1939, duke shënuar kështu fundin e saj. Në 1943 forcat e Hitlerit pushtuan vendin. Rezistenca kundër invazionit të huaj njihet si Lufta Nacional çlirimtare. Partia Komuniste hyri në pushtet në Nëntor të vitit 1944, kur forcat armike u shpartalluan.

Për rreth 50 vjet Shqipëria ka qenë një vend totalitar i izoluar, i cili e la vendin në një varfëri ekonomike të thellë gjë që zgjati deri në vitet 1991. Ky rregjim si rezultat i politikave të saj izoluese i shkaktoi vendit një prapambetje ekonomike që erdhi si rezultat i mungesës së lidhjeve me jashtë, investimeve të huaja dhe liberalizimit në tërësi të tregut. Pas vitit 1991 vendi u fut në rrugën e proçeseve të rëndësishme të zhvillimit të ekonomisë së tregut, të cilat vazhdon t\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'i ndjek me sukses. Ajo është përfshirë në proçese të rëndësishme integruese drejt anëtarësimit të saj në BE dhe NATO.

Ekonomia:

 • Kursi i këmbimit (26 mars 2010)
 • EUR / LEK 139
 • USD / LEK 104
 • EUR / USD 1,34
 • Deficitit buxhetor është 87% nga fondi i financimit brendshme (bono thesari, obligacionet, Credit, faturat e privatizimit) dhe 13% financim i huaj
 • Normat e interesit në të gjitha instrumentet BSH-së, Repo 5,25%
 • Yieldi vjetor për obligacionet e qeverisë në ankandet e fundit janë:
 • 3 Dhjetor 2009, 1 lidhje Y, 9,24%
 • 17 Nëntor 2009, 2 lidhje Y, 9,60%
 • 1 tetor 2009, 3 lidhje Y, 9,90%
 • Këmbimin valutor rezervë në fund të vitit 2008 shënoi nivelin e 1.695 milionë euro, të mjaftueshme për të mbuluar 4,2 muaj importe mallrash dhe shërbimesh
 • Janar-Tetor 2009 deficiti tregtar është 266.427 milion lekë (2.050 euro m).
 • Qarkullimi i mallrave në tregtinë e jashtme
 • Eksport (FOB): 103 lekë b
 • Import (CIF): 431 lekë b
 • Bilanci tregtar: -328 leke b, treguesi i mbulimit 23,9%

Parametrat Ndërkombëtare:

 • Lehtësia të bësh biznes: indeksi u rrit në 82
 • Renditja ne 2009 - 86; Renditja ne 2008 - 135;
 • Transparency International, Rezultati Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit (CPI)
 • Renditja ne 2009: 95, Rezultati 3,2;
 • Renditja ne 2008: 85, Rezultati 3,4

Më shumë te dhena nga treguesit e Shqipërisë:

 • http://www.worldbank.org.al
 • http://www.doingbusiness.org
 • http://www.transparency.org

Pse duhet të Investoni në Shqipëri?

 • Ekonomia vendore dhe eksportet janë duke u zgjeruar
 • Krijuar modele tregu me BE-në
 • Rruga kryesore drejt Zonës se Tregtisë së Lirë ne Ballkan
 • Shpenzimet totale të fuqise punetore janë më të ulëta se vende të krahasueshme
 • Sigurimet shoqërore në shumën e shpenzimeve - jane 31% të pagës bruto
 • Fuqi punëtore të kualifikuar
 • Aftësi të shumta gjuhësore, shumë nga brezi i ri janë të diplomuar në kolegje

Guida e Pronave në Shqipëri

Për te marrë falas Guidën e Pronave në Shqipëri, ju lutem kompletoni detajet tuaja më poshtë për të shkarkuar menjëherë librin elektronik.

Shkarko Falas